Mořská řasa Kelp by na vašem stole neměla chybět

Mořská řasa Kelp Nakliceno.cz je rovněž známa pod názvem Kombu. Vyskytuje se výhradně v čistých chladných vodách při pobřeží severních moří a oceánů a na jižní polokouli při pobřeží Austrálie a dolního cípu Jižní Ameriky. Ve znečištěném prostředí odumírá, proto mají konzumenti záruku, že neobsahuje žádné těžké kovy. Naopak je z těla pomáhá vyloučit zejména díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny, a to zvláště zásluhou kyseliny alginátové, jež na sebe některé jedy naváže, a ty se z těla odstraní přirozeným způsobem ve formě výkalů.

vyvržená řasa kel

Kombu se řadí k nejoblíbenějším mořským řasám, jako jsou Nori, Dulse, Wakame nebo Arame. Všem těmto mořským rostlinám se jednotně říká „mořská zelenina“, a ta nejen, že dokáže mnohdy tu suchozemskou zastoupit, ale v obsahu cenných výživných látek ji i předčí.

Praktické využití mořské řasy Kelp

Rozemletá na prášek – velmi dobře využitelná pro organismus je rozemletá na jemný prášek, který je případně slisován do tabletové formy. Takto ji není nutné převařovat a lze ji podávat jako potravinový doplněk, a to dokonce i zvířatům. Obsahuje totiž značné množství minerálních látek, využitelných jako základní živina pro tkáňové (lidské i zvířecí) buňky. Prakticky to znamená, že odstraňuje překyselení vzniklé nahromaděním odpadních zplodin v organismu, a to tak, že minerální a stopové prvky vytvoří s toxickými látkami sloučeniny veskrze neškodné, které se pak z těla vyloučí močí, stolicí a potem.

Kelp na pobřeží

Sušené pláty – rostliny mají obří rozměry, rostou v podobě tenkých listů, širokých mezi dvěma a čtyřmi centimetry, které ovšem dorůstají do délky až dvanácti metrů. Listy se suší na vzduchu přirozeným způsobem a pak se stříhají na kratší délku zhruba 25 cm. Pláty se musí dlouho vařit, proto je tato forma nejvíce využitelná při vaření luštěnin v tlakovém hrnci. V takovém případě stačí jen jedna polévková lžíce listů, v nejlepším případě nůžkami nastříhaných na úzké tenké proužky.